Creativiteit rust niet… tot ik het zeg!

Ik krijg dagelijks zo’n 3.000 (reclame)boodschappen op me afgevuurd, ik kan kiezen uit een gigantisch aanbod op streamingdiensten, moet ’s ochtends al bedenken wat ik ‘s avonds wil eten én er moet er ook nog nagedacht worden over een vraagstuk van een klant.

Gigantisch veel impulsen die ik allemaal perfect kan gebruiken als inspiratie voor unieke ideeën, flauwe woordgrappen of het antwoord op lastige kwesties. Hierdoor staat mijn creativiteit nooit stil! Dat is leuk allemaal, maar soms word ik er ook wel eens helemaal niet goed van!

Sommige mensen mediteren, gaan naar de sauna of verliezen zich helemaal in een goed boek om tot rust te komen… daar heb ik helemaal geen geduld voor. Om de drukte in mijn hoofd tot rust te manen heb ik drie manieren om mij af te sluiten voor alle prikkels, maar waarmee ik mezelf wel creatief blijf uitdagen!

1. Muziek

Muziek is een hele grote uitlaatklep waarmee ik een soundtrack aan mijn leven geef en alles even los kan laten.

Bijvoorbeeld al door de routine van een LP opzetten. De hele handeling van het uitzoeken van één LP tussen de 300+ LP’s, het zorgvuldig plaatsen van de naald en de plaat omdraaien voelt soms bijna als een religieuze ervaring. Heerlijk rustgevend.

Misschien nog wel belangrijker dan het luisteren van muziek is het maken van muziek. Ik heb mezelf zeker 15 jaar geleden gitaar leren spelen, zonder één dag les te hebben gehad. In 2021 werd het tijd om die muzikale spier weer een nieuwe impuls te geven, nadat ik mij bij een lokale Leidse band heb gevoegd als vocalist en contrabassist.

Contrabas was compleet nieuw voor me, het speelt compleet anders dan een gitaar en bovendien pas ik er 2x in de lengte in. Eigenwijs als ik ben wilde ik geen les en alles zelf uitzoeken van vingerposities tot basritmes. Ik vind het belangrijk om op gevoel te spelen zodat elk nummer een creatieve twist krijgt en een geheel eigen karakter. Het is belangrijk dat er een synergie ontstaat tussen de andere instrumenten. Het draait allemaal om balans.

2. Fotografie

Net als muziek is fotografie voor mij een middel om een eigen wereld te creëren. Een wereld zoals ik deze zie en beleef.

Overal waar ik heen ga, of het nou een wandeling in de buurt is of een vakantie naar Azië, neem ik mijn camera mee. Ik bedenk nooit vooraf wat ik wil fotograferen omdat ik me graag laat verrassen, het zorgt ervoor dat ik hyper gefocust op zoek ga naar een sterk onderwerp en dat mijn werkbrein overschakelt naar sluimerstand.

Ik hou me op zo’n moment echt bezig met kijken en het benaderen van mijn onderwerp zoals ik dat wil. Ik train mezelf op deze manier om creatieve composities te vinden waarbij het onderwerp het mooiste tot zijn recht komt.

Ondanks dat ik fotografie gebruik om even niet met werk bezig te zijn, heeft het mij heel erg geholpen om een betere art-director te worden. Ik heb meer oog voor compositie en detail. Twee vliegen in één klap!

3. Capoeira

Capoeira is een Braziliaanse sport die vaak wordt aangezien voor een dans, maar niets is minder waar. Ja, er is muziek, acrobatiek en er lijkt een choreografie met schoppen en ontwijkingen te zijn, maar wie niet bukt kan behoorlijk lelijk geraakt worden.

Capoeira is heel belangrijk voor me omdat er een muzikaal aspect (opzwepende muziek en zang) in zit en het een strategisch spel tussen twee mensen is. Binnen een cirkel met beperkte ruimte draai je vloeiend om elkaar heen met een aaneenschakeling van acrobatische bewegingen, schoppen en ontwijkingen; met als doel elkaar te slim af te zijn en hak te kunnen zetten.

Tijdens het spel krijg je nul kans om over andere dingen na te denken dan wat er op dat moment gebeurd. Je moet scherp zijn op wat de ander doet en daar in een split-second op kunnen reageren. Maar zodra je eenmaal in de flow van het spel zit neemt instinct het uiteindelijk over en beweeg je op automatische piloot.

Naast een fysieke inspanning is Capoeira een hele goede brain-training. Het heeft er mede voor gezorgd dat ik mijn creativiteit sneller kan toepassen en ik sneller anticipeer op mogelijke problemen tijdens een creatief proces. Lukt het één niet, dan maar een andere manier om mijn doel te bereiken.

Dit zijn voor mij dé 3 manieren om tot rust te komen, plezier te hebben en mezelf weer op te laden voor een nieuwe, uitdagende opdracht.

Where the mind goes de creativity follows.

Geschreven door Max van den Berg