We eten gemiddeld meer vlees dan groente in Nederland. De weg naar vlees weten we maar al te goed te vinden blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen, 76 kilo per persoon per jaar. Dat is een gemiddelde van 208 gram per dag. Terwijl we het onderzoek van het RIVM uit 2016 erbij halen waaruit blijkt dat we gemiddeld 143 gram groente per persoon per dag eten, ga ik weer even in een hoekje zitten huilen.
Bij ons op kantoor eten we vrijwel altijd vegetarisch met de lunch. Nu ben ik persoonlijk geen voorstander van een vegetarisch dieet als ik kijk naar de impact die het heeft op onze gezondheid om helemaal geen vlees te eten. Als ik echter verder kijk dan dat, naar de impact op het milieu en dieren, kan ik niet anders dan een vegetarisch dieet aanmoedigen. Maar hoe we het ook bekijken, vanuit gezondheid, milieu of vanuit de dieren; 208 gram vlees per dag is verre van goed!
Jij als Nederlander hebt een (gemiddelde) voetafdruk die 7x groter is dan de beschikbare biocapaciteit. Zo’n 33% daarvan is afkomstig van voedsel, het op één na grootste deel van de gehele voetafdruk. Binnen die 33% is vlees de absolute grootverbruiker, gevolgd door groente en fruit overigens. Echter verbruikt groente & fruit de helft van wat nodig is voor vlees.
Ik heb mijn persoonlijke berekening nog eens gemaakt en ben tot de conclusie gekomen dat er meer dan 4 aardes nodig zijn voor mijn levenstijl. Benieuwd wat jouw voetafdruk is, bereken het eens; Footprintcalculator
En dan je gezondheid, hoe goed is vlees eten eigenlijk voor jou? Vlees eten doen we al eeuwen en in de basis is dat voor je gezondheid geen enkel probleem en waarschijnlijk zelfs goed. Het gaat vooral om de hoeveelheden die we tot ons nemen. De gemiddelde cijfers liegen er niet om, we eten gemiddeld 60 gram meer vlees dan groente per dag. Dat terwijl bewezen is dat het eten van te veel bewerkt en/of rood vlees risico’s op welvaartsziektes als diabetes en kanker verhoogt.
(Bron: Voedingscentrum)
Zelfs de website vlees.nl die het eten van vlees promoot adviseert een lagere hoeveelheid vlees per dag te eten dan we nu doen.
“Volwassenen kunnen hun dagelijks benodigde bouwstoffen aan eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen halen uit zo’n 100 à 125 gram vlees(waren), vis, kip of eieren.”
Need I say more?
En dan vleesindustrie. Het is wereldwijd de grootste moordenaar van dieren. We fokken en vermoorden dieren alsof ze geen ziel of gevoel hebben. Datzelfde zouden we nooit doen met de hond of kat van de buurman. Het lukt ons mentaal niet eens om het beestje van het leven te beroven.
Paul McCartney zei ooit ‘If slaughter houses had glass walls, everyone would be vegetarian’. Maar ik moet toegeven dat ik nog steeds vlees eet nadat ik de aflevering van Zondag met Lubach heb gekeken. Er is te zien hoe dieren worden geslacht en dat zijn er in Nederland zo’n 1.7 miljoen per dag.
We weten heel goed dat de impact op onze aarde, gezondheid en dieren veel te groot is en toch lukt het al jaren niet om de vleesconsumptie in Nederland te minderen.
Volgens gedragseconoom Jan Stoop praten we onze vleesconsumptie nog meer goed dan alcoholgebruik. Er is sprake van ‘cognitieve dissonantie’. Dit is het onprettige gevoel dat ontstaat als er spanning is tussen je attitude en je gedrag. Om dat op te lossen zijn er twee opties: je verandert je gedrag of je verandert je attitude. Als het gaat om vlees, doen we volgens Jan Stoop vooral dat laatste. ‘Iedereen eet vlees’, ‘het is zo lekker’, ‘mijn lichaam heeft de voedingsstoffen nodig’ etc. Dat is natuurlijk veel makkelijke dan tijdens een BBQ moeten zeggen dat je geen vlees eet en of er iets anders voor jou op de grill mag.
Vlees eten zit in onze cultuur verweven, het is de norm. Als onze omgeving mindert in het eten van vlees is het makkelijker om zelf ook te minderen. Precies daarom eten wij op kantoor geen vlees, om dat verschil te maken en in onze cultuur.
Ik moedig niemand aan om te stoppen met vlees eten, ik daag je wel uit om jouw vleesconsumptie eens onder de loep te nemen.
Meer weten?
- Kijk de 2Doc Vleesverlangen van Marijn Frank, waarin ze haar vlees verslaving onder de loep neemt
- Kijk hier de aflevering van het KennisCafé ‘Vlees eten is zó 2019’ waarin experts aan het woord zijn over dit thema
Geschreven door Simone de Jong