Duurzaam verpakken, waar begin ik?

Een koffiemok of plastic beker, wat is duurzamer? Casper van der Meer stelde ons deze vraag en wij ging massaal voor de koffiemok, alhoewel we ook wel voelde dat er een addertje onder het gras zat. Het addertje; context. Zet je jouw koffiemok na één keer gebruiken in de vaatwasser waar deze met veel water en afwasmiddel wordt gereinigd? Dan is dit misschien wel minder duurzaam dan tien keer met hetzelfde wegwerpbekertje vullen.

Het is toch om gek van te worden?! Als ik hierbij al twijfel over de meest duurzame keuze, hoe maak ik dan de juiste keuzes voor mijn merk?

Om duurzame keuzes te maken is context en kennis belangrijk. Zo kun je iets wel herbruikbaar kunt maken, maar gebeurt dit ook echt? Worden plastics die gerecycled kunnen worden ook werkelijk gerecycled? Welke materialen kies je voor je verpakking die passen bij jouw product en tegelijkertijd ook recyclebaar zijn? Neem bijvoorbeeld plastic, doen of niet?

Plastic staat er de laatste jaren niet zo goed op, ondanks dat het een geweldig materiaal is om mee te werken. Licht, goedkoop, gaat lang mee, makkelijk schoon te maken en flexibel. Het probleem zit ‘m in de manier waarop wij er mee omgaan; single/linear use. Op dit moment is 98% van het materiaal dat we gebruiken ‘virgin’ oftewel halen we uit onze natuur. Slechts 2% bevindt zich in een gesloten recycling cirkel.

Volgens de Ellen Macarthur Foundation waar merken als Ikea, The Coca Cola Company en TU Delft bij aangesloten zijn, ligt de oplossing hier;

“Eliminate all problematic and unnecessary plastic items. Innovate to ensure that the plastics we do need are reusable, recyclable, or compostable. Circulate all the plastic items we use to keep them in the economy and out of the environment.”

Dat zou er dan zo uit moeten komen te zien; door innovatie recyclen en hergebruiken we meer materialen, waardoor de aanvoer van ‘virgin’ materiaal beperkt kan worden.

Hoe het ook kan

Lush heeft een geweldige oplossing voor hun verpakkingen gevonden. De missie; ‘leaving the world Lusher than we found it’. Bij Lush breng je jouw lege verpakking terug naar de winkel. Alle lege verpakkingen worden verwerkt door recyclepartners en hergebruikt in nieuwe potjes. Zwarte potjes.. waarom? Omdat dat alle kleuren plastic gebruikt kunnen worden in de nieuwe verpakking.

Fun fact is dat zwart plastic in ons huidige afvalverwerkingssysteem helemaal niet te recyclen valt. De sorteermachines kunnen het niet onderscheiden én van zwart plastic kunnen we geen andere kleur plastic meer maken. Omdat Lush alles in eigen beheer heeft, hebben zij wél de mogelijkheid om hun eigen zwarte plastic te recyclen.

En jij?

Niet ieder merk heeft een duurzame missie, maar in onze ogen moet wel ieder merk een bijdrage leveren aan een betere wereld. Duurzaamheid is geen keuze, het is de standaard. Maar jeetje, waar begin je als het maken van de keuze voor de juiste koffiebeker al ingewikkeld is gebleken?

Zoals ik eerder al benoemde; kennis en context. En omdat wij experts zijn op het gebied van positioneren en niet op het gebied van verpakkingsmateriaal, besloten we een samenwerking aan te gaan. Schoenmaker, blijf bij je leest. Een geschikte verpakking is niet alleen technisch gezien duurzaam, maar wordt ook begrepen door de gebruiker. Het past bij jouw product, jouw markt, jouw doelgroep en niet te vergeten jouw merk.

Wil jij graag duurzamere keuzes maken die passen bij jouw merk? Vanaf september kun je bij ons terecht voor een workshop waarin we samen met jou gaan kijken naar de thema’s die binnen jouw merk het meeste resultaat opleveren, niet alleen voor de wereld maar ook voor jouw merk. Want branding verliezen wij nooit uit het oog.

Stay tuned.

Geschreven door Simone de Jong

Contact