Voor het Bureau voor Toerisme van Wallonië ben ik samen met een creatief team vijf dagen op pad geweest om een film te schieten ter promotie van de omgeving Namen, Dinant en alles daar tussenin. Een unieke kans in tijden van een globale crisis, maar dat hield ons niet tegen om toch te gaan! 

Juli 2021

De voorpret begon al tijdens de ontwikkeling van het storyboard, waarbij ik al helemaal enthousiast werd door de opgegeven locaties die we moesten filmen. Aangezien ik nog nooit in Wallonië was geweest, opende dit echt mijn ogen en dat is dan ook de rode draad door mijn verhaal geworden. Ik heb alle locaties opgenomen in het storyboard, zonder te veel in detail te treden omdat ik de film met een pure kijk wilde maken. Ook ik wilde verrast worden.

En verrast werd ik! Onderweg naar Namen werd het al duidelijk dat het een natte dag zou worden en dat we die dag niet buiten konden filmen. De Maas stond 3 meter te hoog en was al deels uit z’n oevers getreden. Om te zorgen dat de productie niet nog verder in gevaar kwam, moesten we snel schakelen en de planning aanpassen.

Vanaf dat moment ging alles als een ‘zonnetje’. Het weer werd beter en we hebben de prachtigste beelden geschoten van de citadellen, kastelen en de natuur rondom Namen en Dinant. De uitdaging zat ‘m vooral in het creatief omgaan met locaties waar het water hoog stond en waarbij de vele mensen aanwezig waren. Ondanks dat het uiteindelijk droog werd stond het water nog steeds veel te hoog. Wat ook opviel is dat er nog volop mondkapjes werden gedragen. Twee elementen die het idyllische beeld van Wallonië te niet doen, maar die niet terug te zien zijn in de film.

Naar aanleiding van de film ben ik geïnterviewd voor het blad van VisitWallonia om, als ambassadeur van de omgeving Namen en Dinant, te vertellen over de film en mijn ervaring.

Het blad lag in Mei 2022 eindelijk bij mensen op de mat en zo ook bij mijn ouders! Met plezier hebben zij het interview gelezen en de film bekeken. Het plan om een paar dagen naar Schotland te gaan heeft plaats gemaakt voor een trip naar Namen en Dinant.

Juni 2022

Een jaar later ben ik weer op Waalse bodem om de streek nog eens goed op me in te laten werken. He werd me nu pas écht duidelijk wat de impact was van het waterniveau van het jaar eerder toen ik de schoongespoten stenen zag van de woningen langs de rivier. Het leek op sommige plaatsen een geheel andere stad die nu ook beter te bereiken waren.

Tijdens de opnames waren we nooit langer dan 20 minuten op één locatie te vinden, dus heb ik tijdens deze trip de tijd genomen om al deze plekken op m’n gemak te bezoeken. Iets meer rust betekent ook meer vrijheid, waardoor we nog meer van de omgeving hebben kunnen bekijken. Naast de tour langs de bezienswaardigheden van vorig jaar, hebben we schitterende natuur gezien en lokale pareltjes gevonden. Herinneringen voor het leven!

Wallonië heeft nog zo veel meer te bieden en ik ben bereid te ontdekken wat dat allemaal is. Ze zien mij daar ongetwijfeld snel weer terug! Wie gaat er mee?

Geschreven door Max van den Berg

Contact