Statiegeld op blik

Wie kent het nou niet; het is een heerlijke zomerdag, je bent net klaar met werken en haalt even snel een koud colaatje to-go. Lekker verfrissend, maar wanneer het op is stamp je het blikje plat en dan gooi je deze weg in de prullenbak (althans, dit doet het merendeel van de mensen). Eigenlijk wel zonde dat dit blik nu bij het restafval terecht komt terwijl als we deze centraal inleveren, er een hoger percentage gerecycled kan worden!

Vanaf 31 december 2022 behoort deze gewoonte tot het verleden. Dan wordt er namelijk verplicht statiegeld op alle blikjes ingevoerd en dit brengt veel vragen met zich mee. Waarom komt er statiegeld op blikjes? Op welke blikken komt dit dan? Kan ik dit bij elke supermarkt inleveren? Etc.

De oorsprong van statiegeld

Iedereen weet niet beter dan dat we ons glas naar de glasbak brengen. Dit doen we al sinds 1972 en dat zit inmiddels volledig in ons systeem. De reden dat we dit gingen doen was om milieuvervuiling te verminderen en zoveel mogelijk glas te hergebruiken. Met de opkomst van de plastic fles werden bedrijven zelf verantwoordelijk gemaakt voor het hergebruiken van deze plastic verpakkingen en de keten te verkleinen. Dit werd echter niet goed genoeg gedaan, waardoor statiegeld werd geïntroduceerd.

Dit gold voor plastic en glazen flessen van één liter of meer. Hierbij werd er een kwartje (25 gulden cent) statiegeld aan de huidige prijs toegevoegd. Helaas werd het zwerfavalprobleem er niet minder door en is er afgelopen zomer (x jaar na de invoer) eindelijk besloten om ook statiegeld op kleine flesjes te gaan hanteren. Deze bedragen 15 cent per flesje.

Statiegeld, op welk blik?

Eind dit jaar komt er, aanvullend op de plastic flessen, nu ook 15 cent statiegeld op blikjes omdat er jaarlijks 150 miljoen blikjes (honderd-vijf-tig-mil-joen!) in het milieu terecht komen. Hierdoor wordt het zwerfafvalprobleem alleen maar meer en meer en ja, dat is natuurlijk iets wat we liever niet zien. Dit nieuwe beleid geldt voor alle blikken die direct genuttigd kunnen worden, zoals bier, frisdrank, energiedrank etc.

Statiegeld is dus niet van toepassing op blikken waar conserveermiddelen of limonadesiroop inzit (wel zo handig om te weten).

Door het toevoegen van statiegeld op blik zou het volgens rapporten ervoor moeten zorgen dat mensen niet meer zomaar hun blikjes op straat gooien, maar gewoon netjes inleveren. Verwacht wordt dat 70-90% van al het blik zal worden ingeleverd.

Hoe nu verder?

Dan nu de grote vraag: Waar kunnen we dan al het blik inleveren?

Vooralsnog is er geen concrete plek bedacht waar dit ingeleverd kan worden, maar waarschijnlijk worden er verzamelpunten gecreëerd in openbare ruimtes, plus daarnaast zitten ze er aan te denken om men de mogelijkheid te geven om de blikken bij de huidige inleverpunten van flessen in te laten leveren.

Wij, als duurzaam bureau, zijn in ieder geval blij dat deze stap wordt gezet vanuit de overheid. Wij ontwerpen graag hele toffe verpakkingen en deze zien wij ook graag terug in een circulaire keten.

Hiernaast zijn wij reuze benieuwd naar de concrete oplossing voor de inleverpunten en of deze introductie vloeiend gaat verlopen. Wij houden je sowieso op de hoogte!

Geschreven door Perry Jansen