Duurzaamheid en branding

Waarom duurzaamheid niet meer weg te denken is in branding anno nu

Voor veel bedrijven is het niet eens meer de vraag om zich duurzaam te profileren. De afdelingen die de maatschappelijk verantwoord ondernemen ambities vormen of de duurzaamheidsambities concretiseren en monitoren draaien inmiddels overuren. Met deze aanzwellende duurzaamheidsslag van organisaties reist ook de vraag hoe deze inspanningen gecommuniceerd en verweven kunnen worden in de propositie en merkbelofte van een bedrijf.

Sustainable Brand Index

Dat het waardevol is om je als duurzame organisatie te branden wordt benadrukt in steeds meer onderzoeken. Sinds 2011 is er een Sustainable Brand Index™ die de perceptie van consumenten in Noord-West Europa meet van wat zij een duurzaam consumentenmerk vinden of niet. In Nederland staat Tony Chocolonely al enige jaren fier bovenaan.

Transparantie

Verder wordt het ook steeds duidelijker dat het helpt om de loyaliteit van nieuwe doelgroepen zoals millennials te verhogen door je duurzaamheidsimpact te communiceren. Zo laat een onderzoek belicht op Forbes.com zien dat 92% van de respondenten een bedrijf meer neigt te vertrouwen als het een positieve impact op sociale of milieukwesties maakt.

Maar hoe kun je de duurzaamheidsimpact of ambities van je organisatie het beste communiceren? Moet het in je branddesign verwerkt worden, laat je het enkel bij een PR-campagne die je op poten zet of ontwikkel je een campagne?

Hieronder een aantal voorbeelden van bedrijven en hoe zij uiting geven van hun duurzaamheidsambities.

Wie dacht dat duurzaamheid niet bij de propositie van een Amerikaans biermerk past heeft het mis. Zo zendt Budweiser een commercial uit, die overigens is hergebruikt (heel duurzaam) uit de superbowl campagne van 2019, waarin wordt benadrukt dat al het bier van het merk geproduceerd wordt met hernieuwbare energie.

Door journalistiek of goede PR-contacten, we laten dat voor nu even in het midden, kan je duurzame propositie de volle breedte van het publiek inspireren. Zo verscheen er onlangs een artikel waarin de duurzaamheidsinspanningen van Eneco, om de CO2 footprint van haar personeelsbestand in de perken te houden, in de Volkskrant: Werknemers Eneco moeten verduurzamen – al dan niet met lichte dwang: ‘Wie eenmaal in de trein zit, went daar snel aan’ (de Volkskrant, 19 april 2022). Hierin wordt besproken hoe de HR-afdeling een impact maakt met hun stimulerende beleid omtrent de reductie van de CO2 uitstoot van het woon-werkverkeer van het personeel

Verder zijn er tal van voorbeelden hoe organisaties hun duurzaamheidsimpact communiceren. Ben je vooral benieuwd hoe jouw organisatie zich duurzamer kan profileren of hoe je de boodschap van de impact van jouw MVO-plan naar het grote publiek kan brengen? Neem dan vooral contact met ons op, we denken graag met je mee!

Contact