Ken je dat gevoel? Je ruikt of ziet iets en dit doet je denken aan vroeger. De appeltaart in de etalage doet je denken aan bakdag met oma, de ziltige zeelucht die je mee terug neemt naar die geweldige reis of dat je een serie kijkt en je die enorme plaatsvervangende schaamte voelt bij een scène. Jij hebt vast ook zelf wel eens in zo’n situatie gezeten! Dit heeft te maken met het archetype in jou die wakker wordt gemaakt.

Archetypes, een term die je misschien wel vaker hebt gehoord, maar waar komt het begrip eigenlijk vandaan?
De psycholoog Carl Gustav Jung gebruikte het begrip ‘archetype’ als onderdeel in zijn theorie over het menselijke psyche. Hierin legt hij uit dat (mythische) personages, de archetypen, in het collectieve onbewuste van mensen over de hele wereld voorkomen. De archetypen vertegenwoordigen de gemeenschappelijke structuren van ons collectieve onbewuste. Deze zijn als het ware ingegroefd in de psyche van de mens door gelijkaardige ervaringen naarmate de we geëvolueerd zijn.

Zoals instinct dieren aanzet tot een gelijkaardig automatisch gedrag, zo worden mensen door de archetypen gedreven tot een automatisch gedachten- en gevoelspatroon.

Archetypes zijn onbewuste, universele ideeënpatronen.

Wat betekend dat voor jouw merk?
Om als merk de juiste doelgroep te kunnen bereiken, die eenzelfde visie deelt, moet er gebruik worden gemaakt van communicatie die, net als de taart in de etalage, een (onbewust) gevoel opwekt en tot actie aanzet. Maar hoe kom je daar?

Hier komen de 12 primaire Archetypes van Jung om de hoek kijken. Elk type heeft zijn eigen set van waarden, betekenissen en persoonlijkheidskenmerken. Denk hierbij aan succes, leiderschap, eerlijkheid, avontuurlijk etc. Dit wordt onderverdeeld in 3 pijlers: drijfveer, angst en strategie. Hiermee krijg je inzicht in het gedrag en de motivaties van je doelgroep en of jij als merk wel de juiste groep benaderd. Dit allemaal om erachter te komen hoe je jouw eigen merkidentiteit nog sterker neer kunt zetten.

Alterego heeft, op basis van de bestaande archetypes, een document opgesteld om hierbij te helpen. Wij kijken samen met jou als klant naar jullie visie en creëren met behulp van de archetypes de juiste identiteit. Een handige tool hierbij is het Archetype Wiel.

En Alterego zou Alterego niet zijn als wij hier geen unieke twist aan hebben gegeven. Aan de hand van de bestaande Archetypes hebben wij verschillenden dieren onder de loep genomen en vervolgens de menselijke Archetypes een dierlijk karakter meegegeven. Dit benadrukt het oerinstinct waar de Archetypes zo vaak op terugkomen. Hiernaast zijn de types aangevuld met grote merken en eigen cases om het gevoel en de beleving te versterken.

Case – 8.6 Intense by Nature
8.6 – het ruigste bier van de Swinkels Family Brewers en ‘leader of the pack’ in bierland.
Deze case is ondergebracht bij het Archetype – The wolf.

De wolf staat o.a. voor vrijheid, rebellie, strijd, onafhankelijkheid. “Rules are made to be broken” is zijn slogan. Het DNA van 8.6: rauw, intens & out-of-the- ordinairy.

Het perfecte Archetype wat heeft geholpen bij het succesvol neerzetten van de vernieuwde brand identity van 8.6 met de alles omvattende pay-off ‘Intense By Nature’.

Benieuwd welk archetype bij jouw merk past? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Contact