Onder de creatieve motorkap van Alterego

Alterego is misschien een klein bureau, maar met een flink vermogen! De creatieve motor van Alterego staat altijd aan dankzij vier creatieve radertjes die ieder op eigen kracht draaien, maar perfect in elkaar vallen om idee na idee te produceren. Maak kennis met Yuri, Annemarie, Michelle en Max en ontdek hoe het komt dat zij zo’n goed team vormen, waar zij hun inspiratie uit putten en waar zij nou écht energie van krijgen. Dit zijn kwesties waar wij nu eindelijk eens antwoord op kunnen geven!

Hoe doen jullie onderzoek en hoe blijven jullie geïnspireerd?
Dat de ene klant de andere niet is weten we allemaal en dat maakt het vak zo interessant. Het is de kunst om steeds weer in het hoofd van een klant te kruipen, hier op avontuur te gaan en antwoorden te zoeken op vragen als ‘wat vind ik mooi?’ en ‘wat wil ik hiermee vertellen?’, maar ook op de altijd cryptische ‘Ik vind dit niet mooi, maar ik weet niet waarom…’ en ‘ik wil het zo, maar dan anders…’. De lastige obstakels zijn de leukste uitdagingen en het is altijd een verrassing waar je op uitkomt.

De lastige obstakels zijn de leukste uitdagingen

Ons doel is namelijk altijd hetzelfde, maar ­– eigenwijs als we zijn – bepalen we de weg er naartoe zelf. We laten ons beïnvloeden door de wereld om ons heen en halen inspiratie uit de programma’s die we kijken, de websites die we bezoeken en de producten die we zelf graag kopen. Al deze inspiratie graven we uit en verzamelen we. Gaandeweg vertelt ons onderbuikgevoel vanzelf wanneer we goud hebben geslagen en dat verhaal en inspiratie samen zijn gesmolten tot de perfecte oplossing.

Annemarie

Waar krijg je als creatief nou echt energie van?
Mijn handen beginnen te jeuken als ik creatieve concepten tot leven kan brengen, ze uit kan voeren en naar een hoger niveau tillen. Ik word helemaal enthousiast van producten met een eerlijk verhaal en om daar van begin tot eind bij betrokken te zijn. Werken met mooie materialen of een bijzondere afwerking zijn hier ook een belangrijk aspect van.

Op welk werk ben je echt trots?
Ik voel me pas echt trots wanneer een opdrachtgever enthousiast reageert op de concepten die met veel aandacht gemaakt zijn. Daarnaast geeft het een goed gevoel om mooi drukwerk vers van de pers in handen te krijgen. Onlangs heb ik een design mogen maken voor het private label Dropmakers van Aldi. Doel was om meer uniformiteit te creëren en de zichtbaarheid in het schap te vergroten. We hebben het logo een update gegeven en de gehele range voorzien van frisse opvallende kleuren en nieuwe fotografie.
De quadroseal-verpakkingen (staande zakken) zijn afgewerkt met een glansvernis over de fotografie, wat een mooi contrast geeft bij de verder geheel matte uitstraling van de verpakking.

Michelle

Waar krijg je als creatief nou echt energie van?
Voor mij zijn de échte pareltjes toch wel de klussen met een groot budget en veel tijd, waarbij er goed nagedacht kan worden over een sterk verhaal achter een product (welke creatief wil dat nou niet?).

Hiernaast krijg ik ook energie van het aangaan van nieuwe uitdagingen. Het leren van nieuwe programma’s staat hierbij hoog in het vaandel. In basis ben ik opgeleid voor drukwerk en verpakkingsdesign, maar de afgelopen jaren ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in After Effects en WordPress waarbij ik creatieve uitingen op een andere manier tot leven kan wekken!

Op welk werk ben je echt trots?
Onlangs heb ik de hele rebranding van Super Choice gedaan, een premium product op het gebied van diepvriesgarnalen en -snacks. Het was een lang en uitdagend project, waarin goed overleg nodig was met de klant en de fotograaf. Dit resulteerde in een kleurrijke verpakkingsrange, met een vernieuwd design en zeer smakelijke fotografie. Dit is een voorbeeld waarbij ik de tijd heb gekregen om eerst goed na te denken over het merkverhaal, wat de klant zoekt en waar een consument voor valt in plaats van meteen in de uitwerking te duiken.

Een ander project waar ik met veel plezier op terugkijk is de campagne voor het wijnmerk Wild Pig Wines. Ik heb hier de content en elementen voor ontwikkeld. Het was te gek hoe een verzameling van verschillende uitingen samen kwamen op de beurs en om de enthousiaste reacties te zien van de klant en de consument. Daar werd ik toch wel heel blij van!

Max

Waar krijg je als creatief nou echt energie van?
Voor campagne- en brandingvraagstukken die een sterk verhaal nodig hebben kun je mij wakker maken. Het hele proces van onderzoek tot uitvoering vind ik echt te gek! En als een klant uit z’n stoel springt van enthousiasme, dan kan ik daar maanden op teren.

Verder ben ik nogal nieuwsgierig en wil eigenlijk altijd weten wat anderen aan het doen zijn en laat dan al snel (vaak ongevraagd) mijn gedachten en mening hierop los. Ik word dan ook heel erg enthousiast wanneer ik mensen kan helpen bij het zoeken van inspiratie of een idee naar een hoger te tillen. En als dit dan lukt… Kicke!

Op welk werk ben je echt trots?
Voor mij is dat de re-branding van Ranfru. De branding had niet alleen een update nodig, maar het merkverhaal mocht ook meer worden uitgedragen. Door te kijken naar wat concurrentie doet en te concluderen dat we daar vandaan moesten blijven, heb ik een opvallende en moderne speler gecreëerd binnen de agrarische sector.

Een ander project dat ik jullie niet wil onthouden is de ontwikkeling van de biologische lijn van Inproba. Ik ben al meerdere keren naar Azië afgereisd en daar heb ik me laten inspireren door de cultuur en natuur van het continent. Eén van de dingen die me zijn bijgebleven is dat ik daar op verschillende markten heb gezien hoe versproducten werden verpakt in bananenbladeren en dichtgeknoopt met een stuk touw. Dit gaf mij echt het gevoel van natuurlijkheid en puurheid. Dat heb ik proberen te vangen in de verpakkingen van deze lijn.

Yuri

Waar krijg je als creatief nou echt energie van?
Als vormgever krijg ik écht energie wanneer ik de balans vind tussen mijn persoonlijke smaak en wat de opdracht van mij vraagt. Natuurlijk worden hier negen van de tien keer concessies in gedaan,  maar hoe tof is het al je dan toch precies dat midden weet te vinden!

Op welk werk ben je echt trots?
Wij hebben het design van de Aldi RIVER-frisdranken een opfrisbeurt gegeven, waarbij we het  product naar een A-merk level hebben weten te brengen. Het design is mooi en strak, van logo tot aan druktechniek. Het hele scala klopt gewoon. En dat Coca Cola een jaar later een energy drink- variant op de markt bracht met een bijna identiek design zien we als een compliment. Goed voorbeeld doet nu eenmaal goed volgen.

LeClerc is een disruptor in de kinderbuggy-markt, een nieuwe tak van sport voor ons, maar waar we onze expertise op het gebied van food en packaging design helemaal op los hebben kunnen laten. En met succes! LeClerc is een uniek product met een nog uniekere branding in het segment. De focus ligt op een specifieke doelgroep waarbij de vertaling hier naartoe spot on is.

Zo…en met een inkijkje onder de creatieve motorkap van Alterego wordt het in één klap duidelijk, er zijn 100.000 kwesties in deze wereld en deze horen daar niet meer bij. Goed gevoel toch?

En terwijl dit verhaal eindigd, draaien de radartjes gewoon keihard door; op zoek naar nieuwe uitdagingen, oplossingen en inspiratie voor een nieuwe verhalen.