GASTVRIJ 2019

De tijd van de food beurzen is weer aangebroken! Van start-ups tot aan de gevestigde orde; elke exposant laat met trots zijn nieuwe producten en ontwikkelingen zien. We kijken in deze blog terug op een van de mooie beurzen van afgelopen maand; Gastvrij Rotterdam. Alterego is erg benieuwd naar alle nieuwe ontwikkelingen bij haar klanten en naar alle innovaties op de markt.

Horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam

Van veganistisch tot aan de gezondere snacks, van alcoholvrije wijn tot aan de meeste hippe biertjes; het is allemaal te zien en te proeven tijdens Gastvrij Rotterdam. Dit jaar was het de 7e editie van de populaire beurs, waar ruim 500 exposanten aanwezig waren. Op de beurs sprong een aantal dingen bij ons in het oog.

Plant Based Cheese

Voor het eerst dit jaar kreeg de plantaardige keuken een prominente plek op de beurs. Er vonden meerdere workshops en demonstraties plaats, waaronder een kookdemonstratie van Brad Vanstone over plant based cheeses. Zowel ik als mijn college Caroline waren nogal sceptisch op voorhand, aangezien we beiden erg fan zijn van kaas. Toch waren we blij verrast, zowel de structuur als de smaak kwamen dicht in de buurt van kaas. Door middel van een cheesecake, pasta en fondue kregen we de mogelijkheid om de plantaardige kazen te proeven.

Koffiedik

Niet alleen bij kaas maar ook bij kaviaar (Cavinoir), sashimi (Veganseastar), bitterballen (bieterbal) en carpaccio (Gro) werden de dierlijke producten vervangen door plantaardige ingrediënten. Bij Gro bijvoorbeeld telen ze oesterzwammen door middel van het gebruik van koffiedik. Hier maken ze oesterzwam carpaccio, oesterzwam kroketten en burgers van. Zoals ze zelf aangeven is hun keten kort, volledig circulair en transparant. Hierdoor weet de consument direct waar hun eten vandaan komt. In eerste instantie klinkt het wat vreemd in de oren, carpaccio van oesterzwammen, maar na de goed uitleg en natuurlijk het proeven zijn wij fan!

GINGER

Na het vele eten kregen we dorst en stuitten we op het drankje van GIMBER. Een geconcentreerd en biologische gemberdrankje ter alternatief voor alcoholische versnaperingen. Je kunt het bijvoorbeeld aanmaken met bruiswater of er een non-alcoholische cocktail van maken. Een superlekker alternatief, een genot voor alle gember-lovers!

SLEEP ON NATURE

Niet alleen de ‘food’ werd vertegenwoordigd op de beurs ook de ‘Non-food’ tak was aanwezig. Wij waren onder andere erg nieuwsgierig naar Cocomat. Cocomat is ooit opgericht met als doel voor iedereen een heerlijke nachtrust te creëren. De natuur staat hierin centraal! Door gebruik te maken van natuurlijke materialen, produceren zij hemelse bedden. Cocomat produceert niet alleen bedden, zij geven ook slaap advies. Ook wij moesten eraan geloven en werden gevraagd om de bedden uit te proberen. Dit was uiteraard geen straf en we deden dit dan ook met liefde! Een welkome pauze op een inspiratievolle, interessante maar toch ook drukke beursdag.

We kijken uit naar de volgende beurs: de Horecava!

Tibby van der Plas, Projectmanager