Appels & Peren

Kort maar krachtig

Sinds 2018 zijn we partner van Ranfru, een relatief korte samenwerking maar één waarin we met elkaar al veel hebben bereikt. Zo heeft de huisstijl een nieuwe, frisse look gekregen, en hebben we voor verschillende merken van Ranfru de verpakkingen mogen ontwerpen.

Om Ranfru beter te leren kennen en het verhaal van het bedrijf nóg beter te kunnen doorvertalen naar marketing uitingen, zijn we dit seizoen langs geweest in de boomgaard in Strijensas (van Randwijk Fruitteelt bedrijf). Hier kwamen we tot de ontdekking dat er nog zoveel te ontdekken valt over fruit.

 

Nog zo veel te leren!

Laten we beginnen bij de diversiteit die er in soorten peren bestaat. Ranfru teelt maar liefst 6 perenrassen, waarvan een groot deel wordt klaargestoomd om later stoofpeertje te worden. Het gaat hier met name om twee perenrassen, namelijk de Saint Rémy en de Gieser Wildeman. Beiden zijn Hollandse stoofperen die bij Ranfru op duurzame wijze worden geteeld. Alle peren zijn jaarrond verkrijgbaar behalve de Gieser Wildeman; het kleine peertje dat met name tijdens de feestdagen wordt gegeten en in rode wijn wordt bereid. Die wordt alleen van half september tot begin oktober geplukt.

So far so good; deze peren zijn bij de gemiddelde Nederlander wel bekend.

Nieuwe perenrassen

Toch kwamen wij in de Mariapolder ook nieuwe peertjes tegen waarvan wij het bestaan nog niet kenden! Bijvoorbeeld de ‘Zoete Brederode’ en de ‘Winterriet peer’. Ooit al eerder van gehoord?

De ‘Zoete Brederode’ ‘Pyrus communis’ is een zeer bekend en heel oud Nederlands perenras. Deze bijna appelvormige peer met een dofgroene kleur en rode blos wordt al sinds 1800 geteeld. Het is een mooie, rood kokende stoofpeer die in december in de winkels is te vinden. Altijd leuk om op de boomgaard zelf te ontdekken hoe deze smaakt!

Dan de ‘winterriet peer’. Eveneens een zeer oud en Nederlands ras, die bekend staat als een van de beste stoofperen. Het vruchtvlees van de ‘winterriet peer’ is gelig wit, fijn, vrij vast en redelijk sappig, maar bij het stoven wordt ze mooi rood van kleur. Het doet in smaak niet onder voor de Gieser Wildeman, maar is net wat groter van formaat en dus makkelijker te schillen.

Wist je trouwens dat peren heel gezond zijn en veel vezels bevatten? De vezels zijn weer goed voor je spijsvertering en veroorzaken minder hevige schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Toch goed om te weten!

En dan over appels…

Een andere ontdekking die we deden was de ‘Red love appel’ die exclusief door Ranfru wordt geteeld voor de gastronomie in Nederland. Een hele bijzondere appel! Waarom? Bijt er maar eens in en je zult zien dat de binnenkant (het vruchtvlees) net zo rood is als de buitenkant! De appels hebben een dieprode kleur en bij elke hap proef je een kruising tussen zuur en zoet, sensationeel lekker en verrassend! Zeker niet wat je bij een rode appel verwacht. De appel bevat bovendien wel 10 tot 25 keer meer antioxidanten (een stof die je extra kracht geeft) dan een gewone appel.

We hopen dat je met deze blog meer hebt kunnen leren over de wereld van appels en peren!

Wouter en Loraine van Ranfru, bedankt voor deze ochtend!

Caroline Verschelden, Accountmanager Alterego