Duurzaamheid 2019

Steeds meer mensen willen graag duurzamer leven en worden zich steeds bewuster van de keuzes die ze maken in het dagelijkse leven. Of het nou gaat om het voedsel wat ze kopen, het afval wat ze weggooien of de vakantie die wordt geboekt.

Hieronder geven wij een aantal voorbeelden hoe je verantwoorde keuzes kan maken en wat de trends zijn betreft duurzaamheid.

 

De Supermarkt

Supermarkten en producenten zitten er zelf al bovenop. Het doel is dat in 2025 de verpakkingen voor 95% recyclebaar moeten zijn. Hiervan moet het plastic uit 50% gerecycled materiaal bestaan en papier uit 100%. Dit is natuurlijk supergoed nieuws! Maar tot die tijd kan je zelf al bewustere keuzes maken bij het kopen van je producten.

Gebruik bijvoorbeeld herbruikbare zakjes. Sommige supermarkten hebben deze al bij het AGF-schap liggen of neem zelf een herbruikbare zak/tas mee. Een mooi initiatief is bijvoorbeeld Re-Sack.

Koop de buitenbeentjes, of producten die gemaakt zijn van “afgekeurde” groenten en fruit. Denk bijvoorbeeld aan de soepen van kromkommer. Naast dat je een bewuste keuze maakt is het design van deze verpakking ook nog eens top!

Koop seizoensproducten. Je kan deze makkelijk opzoeken op de groente- en fruitkalender. Of zoek eens op of er een boer bij jou in de buurt zit waar je lokaal geteelde producten van kan kopen.

Let hiernaast op de labels die op de verpakkingen zitten zoals ASC, Biologisch, Beter Leven, Fair Trade/Max Havelaar, MSC, Milieukeur, Rainforest Alliance, UTZ Certified, Label Rouge, Scharrel en Vrije Uitloop, etc.

 

Packaging

Naast inhoud, looks en keurmerken is het materiaal waar het product in verpakt wordt ook van belang. Er is anno 2019 genoeg innovatie te zien op het gebied van duurzaam verpakken. Hieronder een aantal voorbeelden die onze aandacht hebben getrokken:

Zeewier verpakking
Skipping Rocks Lab heeft een verpakking ontwikkeld genaamd Ooho, die gemaakt is van zeewier en hierdoor volledig eetbaar en biologisch afbreekbaar is. Deze verpakkingen zijn ideaal voor beurzen om samples te laten proeven, voor take-out maaltijden, als vervanging voor bekertjes bij sport events of on-the-go.

2GOOD2WASTE
2GOOD2WASTE is een maaltijd bakje van 100% biologisch composteerbaar materiaal (plantenresten). Hier hoeven dus geen bomen voor gekapt te worden. Veel wegwerpservies wordt gemaakt van plastic, wat er vele jaren over doet om te vergaan terwijl het maar enkele minuten gebruikt wordt. Naast dat het goed is voor het milieu ziet het er esthetisch ook erg leuk uit!

​Natural Branding
Het Nederlandse bedrijf Eosta is hier al meerdere jaren mee bezig. Het laseren van etiketten op groente en fruit. Deze techniek wordt steeds meer omarmd door supermarkten over de hele wereld. Het is een duurzaam initiatief om het plastic te vervangen bij biologische producten zonder de houdbaarheid of smaak te beïnvloeden.

OatShoes
OatShoes is echt een heel tof initiatief! Je kunt deze gewoon dragen zoals elk ander paar schoenen, maar zodra ze zijn versleten kun je ze in de grond planten en groeien hier bloemen uit.

 

On the go

Vaak koop je onderweg een flesje drinken, een voorverpakt broodje, een kopje koffie etc. Dit zorgt onbewust al snel voor extra afval. Neem je eigen waterfles mee, verpak je lunch in een lunchbox/recyclebare broodzakjes (Beeswraps, Snack’n’Go) en let op de cups van de koffie die je haalt. Starbucks recylced bijvoorbeeld haar cups. Koop je hier een meeneembeker (of heb je die al bij je) krijg je ook nog eens korting op je koffie! De Kiosk, AH to go, Hema, Julia’s, Stationshuiskamer, Pret-a-manger en LEON doen mee aan dit initiatief.

 

Reizen

Over on the go gesproken! Hoe kunnen we bewuster omgaan met reizen? We gaan graag naar nieuwe plekken toe om deel te nemen aan de lokale cultuur, de prachtige locaties te bekijken en te genieten van het heerlijke eten. Helaas is vliegen de meest klimaat-onvriendelijke manier van reizen. Nu zijn hier gelukkig wel wat tips voor om je voetafdruk te verminderen. Als je besluit om te vliegen kun je bijvoorbeeld een green seat kopen. Hiermee wordt je ticket duurder, maar belooft de vliegtuigmaatschappij om bijvoorbeeld een boom te planten ergens op de wereld. Of pak de bus of trein! Zo bespaar je veel CO2 uitstoot plus je ontmoet veel meer locals wat vaak resulteert in een leuk avondje uit, of wat er voor zorgt dat je op een bijzondere plek komt waar je de enige toerist bent!

Besluit je met de auto te gaan? Ga dan met een groep. Ben je alleen? Er bestaan genoeg websites waarop je reismaatjes kunt vinden! Ook veel gezelliger.

 

Lekker Local

Of blijf lekker in de buurt. Nederland heeft ook heel veel prachtige plekken, restaurants en hotels.

Hoteltip: Ik heb zelf een heerlijk verblijf gehad bij Hotel Jakarta in Amsterdam. Naast dat dit hotel een prachtige subtropische binnentuin heeft, heerlijk eten en een wellness is het hotel ook nog eens energieneutraal en enorm duurzaam! De handdoeken in je kamer worden bijvoorbeeld niet elke dag verschoond tenzij je hier om vraagt, het water wordt verhit door zonne-energie en de binnentuin krijgt water dat wordt opgevangen. Hier worden trouwens ook heerlijke cocktails geschonken met Sayah en Bandoeng-22 die zijn ontworpen door Alterego.

Restauranttip: Ik heb zelf bij InStock in Den Haag gegeten en dit is zeker een aanrader! Het is een restaurant wat onverkochte producten bij de plaatselijke Albert Heijn of andere producenten ophaalt en hiermee heerlijke gerechten maakt. De kaart is redelijk beperkt maar de sfeer, het personeel en het eten is heerlijk. Als non vleeseter kan je hier ook zeer goed terecht. Hiernaast hebben ze ook een klein winkeltje waar ze o.a. hun eigen bier, granola en kookboeken verkopen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen die je kunt doen om je voetafdruk te verminderen, maar we hopen je met dit artikel te kunnen inspireren om de eerste stap te zetten!

Ben je na dit artikel benieuwd naar je eigen voetafdruk? Doe hier de test.

Of wil je graag een handje meehelpen? Doe dan op 21 september mee aan de world clean up day

 

Michelle Molenaar, Creative