Cocktail trends 2019

De zomer is weer voorbij, sleur is weer aan de orde van de dag en de dagen worden steeds korter… zucht…

Maar gelukkig zijn de donkerste dagen misschien wel de gezelligste van het jaar! Een heel seizoen met feestjes, diners, romantiek en vrienden. En dankzij de aankomende cocktailtrends droom je ook zo weer terug naar zonnige oorden en kan je je voorbereiden op je goede voornemens voor 2020.

Quit your whining & start celebrating!

Classic Comebacks
Nederland is het Jeneverland bij uitstek en het land waar het kopstootje nog steeds dè gouden combinatie is voor de stamgasten van elk bruin café, maar het begint wel langzaam zijn stoffige karakter te verliezen. Oude bekenden zoals Bols en Hooghoudt zijn druk aan het investeren om Jenever weer terug op de kaart te zetten. Een teken dat Jenever een nieuw hipgehalte krijgt blijkt wel door nieuwkomers als Jajem en Kever Genever.

Met het nieuwe imago dat Jenever lijkt te verwerven verdwijnt de kopstoot niet, maar gaat er een wereld met nieuwe mogelijkheden open. Een pairing met een speciaal bier of in de mix met cola of ginger ale. De oermoeder van de Gin krijgt hiermee een nieuwe kans om de Nederlandse horeca te veroveren.

Instant Klassiekers
De makers van Sayah Spekkoeklikeur zijn terug met Bandoeng’22 Pandan likeur, ’s werelds eerste likeur die gemaakt is van pandanbladeren.
Bandoeng’22 dankt zijn naam aan de Indonesische Art Deco-stad Bandoeng die in 1922 bekend stond als het Parijs van Java en waar high society, jazz, cocktailparty’s, stijl en glamour de boventoon voerden.

De zachte, maar kenmerkende smaak van pandan is de perfecte basis voor instant klassiekers als o.a. de ’Pandan Colada’ (met kokosmelk en ananassap), de ‘Indo Mule’ (met wodka en ginger beer) en de ‘Paris From Java’ (met bitter lemon).

Virgin
Voor de niet-drinkers (die het zat zijn steeds de stempel ‘ongezellig’ te krijgen) is er goed nieuws; mocktails zijn in opmars! Door de trend waarbij de vraag naar een lager promillage en betere alcohol steeds groter wordt, zijn er meer initiatiefnemers die hier gehoor aan geven en deze trend door hebben getrokken waardoor er steeds meer non-alcoholische spirits te koop zijn die absoluut niet onder doen voor hun alcoholische tegenhangers.

Een hele interessante die steeds vaker op de kaart verschijnt is Seedlip.
Deze valt op, niet alleen door de schöne labels, maar ook omdat dit de eerste non-alcoholische spirit is die zich perfect leent voor alcoholvrije gin & tonics.

De voordelen van Mocktails:
• Verrassend lekker
• Gevarieerd
• Geen kater
• De hele dag door tijd voor een feestje
• Gegarandeerd wèl gezellig

Sustainability
De sustainability-trend werpt zijn vruchten af in de horeca. Naast meer aandacht voor een gezondere manier van drinken zijn bartenders ook steeds meer op zoek naar manieren om minder waste te creëren. De ban op plastic rietjes heeft ervoor gezorgd dat er eerder gebruik wordt gemaakt van papieren, stalen en bamboe rietjes. Dit zorgt niet alleen voor minder afval, maar het presenteert ook een stuk gezelliger.

Met het oog op duurzaamheid gebruiken bartenders ook steeds meer biologische en lokale ingrediënten die zo optimaal mogelijk gebruikt kunnen worden. Zo wordt er steeds meer gekozen voor eetbare garnituren en gaan fruitschillen niet meteen met het GFT mee, maar worden deze gebruikt om bijvoorbeeld homemade siropen van te maken.

Dark & Stormy
Deze cocktail is misschien wel één van de lekkerste die ik heb gedronken. Het klinkt een beetje als een exotische danseres uit Las Vegas, maar in werkelijkheid is het een gebalanceerde powerhouse dark rum-based cocktail met de scherpe smaak van ginger beer en het verfrissende van limoen (mijn voorkeur: een extra slice chili en gember voor een extra kick). Echt een verwarmende cocktail voor het najaar.

Zelfs voor gemberneutrale mensen die niets hebben met de krachtige smaak van gember of ginger beer is deze gebalanceerde cocktail een echte aanrader om eens uit te proberen.

Bovendien is deze cocktail supermakkelijk zelf te maken.

Dark & Stormy
• 150 ml Ginger Beer
(bijv. Bundaberg of Fever-Tree)
• 80 ml Bruine Rum
(bijv. Bacardi Oakheart)
• 2-3 slices limoen per glas

Garnering:
• Limoen
• Gember slices (optioneel)
• Chili slices (optioneel)

Bereiding:
Vul een groot glas met ijs en schenk hier ginger beer in. Voeg de rum toe. giet dit voorzichtig over de bolle kant van een lepel om een laag te creëren bovenop het ginger beer. Knijp de limoen erover uit. Garneer de cocktail met limoen en evt. gember en/of de chili voor extra kick.

 

Max van den Berg, Creative