Horecatrends 2019

Horecatrends 2019

De zomer is begonnen en dat hebben we geweten de laatste week van juni. Heerlijke temperaturen, korte broeken en veel meer mensen op straat én de terrassen! Tijd om eens een blik te werken op de horecatrends van 2019.

Horeca is de verzamelnaam voor hotels, restaurants en cafés. Alle drie hebben hun eigen trends binnen de horeca, maar de verschuiving in het moment dat we de horeca bezoeken is in alle drie gaande. We gaan steeds vaker ‘micro-clubben’, arcade games spelen en buiten de deur ontbijten in plaats van dansen tot in de vroege uurtjes.

Speciaal bier
We zien ze overal op de drankenkaarten verschijnen, steeds meer horeca hebben een speciale bierkaart; speciaal bier is voor de massa! Waar vroeger een enkeling om een speciaal biertje vroeg en de horecaeigenaar regelmatig zijn voorraad onverkocht in de prullenbak zag verschijnen, is nu heel terras bezoekend Nederland op zoek naar de origineelste speciaal bieren. Vooral kleine en creatieve brouwerijen doen het goed.
Speciaalbier

Duurzaam
Natuurlijk blijft ook de horeca niet achter als het gaat om duurzaamheid. Apps als ResQ, Thuisafgehaald, TooGoodToGo en Restoranto nemen toe in populariteit. De horeca geeft gehoor aan de behoefte van de consument om minder voedsel te verspillen. Niemand hoeft zich meer te schamen om een ‘doggy-bag’ te vragen en een beetje restaurant verbant alle plastic rietjes en neemt hier metalen rietjes voor in de plaats!

Maar wat is er nu echt vernieuwend op het gebied van duurzaamheid? Lidl gaf al een duidelijk signaal met hun Future Foods week; het eten van insecten is de toekomst! Steeds meer consumenten zijn bereid insecten te eten; lekker, duurzaam én een bron van voedingsstoffen en vitamines. De krekelburger en Krekancini (krokant snack balletje) van De Krekerij zijn al in diverse horeca verkrijgbaar.

Tijdelijk hotel
Flying Nest - AccorEen andere trend in duurzaamheid is de inzet van tijdelijke hotels. Met evenementen op komst als het Eurovisie Songfestival en de Formule 1 Grand Prix van Zandvoort en de bijbehorende overvloed aan bezoekers is huisvesting van al deze bezoekers een hot-topic. Gaan we net als in Qatar hotels uit de grond stampen om vervolgens niet voldoende bezoekers te hebben om deze na de evenementen te vullen? Of kiezen we voor een duurzame oplossing?

‘Flying Nest’ is zo’n initiatief waarbij gebruik wordt gemaakt van gebruikte zeecontainers om een tijdelijk hotel realiseren. Het strakke, moderne ontwerp van Flying Nest straalt luxe uit, slapen in een zeecontainer is zeker geen straf!

Gezondheid
En natuurlijk zet ook de gezondheidstrend in 2019 door; wat eet ik, wat doet het voor mij, waar komt het vandaan en natuurlijk vega en vegan. We vinden het heerlijk als onze kaas van de plaatselijke kaasboer komt of tenminste van de plaatselijke kaaswinkel. We kiezen bewuster hoeveel vlees we eten, maar ook hoe het beestje heeft geleefd moet acceptabel zijn. De vegetarische gerechten bij een beetje zelf-respecterende horecagelegenheid zijn meer dan een vegetarische pasta of salade geitenkaas. Alcohol vrije cocktails zijn een muts op iedere drankenkaart en superfoods zijn niet alleen maar in de consumenten keuken te vinden.

CourgettiWat dit jaar nieuw is, zijn de ‘foodswaps’. Spaghetti van courgette en pizza van bloemkool. Het basisingrediënt wordt vervangen door een gezonder ingrediënt. De bedoeling van de swap is het toevoegen van voedingswaarden of het verminderen van calorieën. Deze trend is in de Nederlandse keuken al in volle gang, maar dit zal ook snel in de horeca te vinden zijn.

Kortom weer veel om naar uit te kijken deze zomer! Brainstormen over hoe jij op deze trends in kan spelen? Wij horen het graag!

Simone de Jong, Bureaumanager Alterego