nofoodwaste wild pig

No Food Waste met Wild Pig Wines

Alterego verzorgde ook dit jaar weer de PR campagne voor Wild Pig Wines, deze keer rondom het thema ‘No Food Waste’ in samenwerking met Puck Kerkhoven en De Wereld van Smaak.

Wild Pig wijnen tegen voedselverspilling

Er is veel te doen over voedselverspilling. In Nederland wordt de jaarlijkse hoeveelheid voedsel die in de vuilnisbak belandt, geschat op 50 kilo per persoon. In de meeste gevallen bestaat dit afval uit maaltijdresten, zuivel, ‘vergeten’ groenten en overrijp fruit. De makers van Wild Pig wijn, altijd bezig met maatschappelijk verantwoorde initiatieven, hebben hun allesetende wilde zwijntje ingezet om het eten van kliekjes aantrekkelijker te maken. Puck Kerkhoven, auteur van diverse kliekjeskookboeken, presenteerde in de Rotterdamse Markthal bij De Wereld van Smaak een interessante serie kliekjesgerechten met wijn. Wijnen van Wild Pig lenen zich gemakkelijk voor een dergelijk experiment, want ze zijn divers, toegankelijk en zeer geschikt voor de dagelijkse maaltijd. Dankzij de verpakkingen, flessen met schroefdop en pouches, zijn de wijnen na openen goed te bewaren. Bovendien initieerde Wild Pig een aantal ‘no waste’ diners in ‘De Wereld van Smaak’ voor verschillende groepen minder bedeelden in en rond Rotterdam.

Menu du Frigo

Koken met hetgeen je in je koelkast vindt, noemen ze in Frankrijk ‘menu du frigo’ en uiteraard hoort daar ook wijn bij. Vooral als je met restjes kookt, is het combineren met wijn een uitdaging. ‘Je kunt het beste uitgaan van het ingrediënt met de meest bepalende smaak’ aldus Kerkhoven. Zo kunnen gerechten met tomaat, ei, courgette goed bij de syrah rosé. Verwerk je restjes kaas tot een saus zal een cabernet sauvignon het goed doen. Probeer een merlot bij je stoofvleesrestjes of anders gegrild vlees en kip. Maak je een pastasalade waar je citroen en kruiden in gebruikt, zal een sauvignon blanc een goede match zijn. De wijnen van Wild Pig zijn heel toegankelijk en zeer typerend voor het druivenras waar ze van gemaakt zijn. In Nederland zijner 7 variaties van Wild Pig op de markt: chardonnay, sauvignon, viognier, cabernet sauvignon, merlot, syrah en syrah rosé.

Pouches

Met de pouches was Wild Pig de eerste die ‘wijn in zakken’ in Nederland introduceerde. De ultieme ‘no waste verpakking’ want doordat er geen zuurstof bij de wijn komt na het tappen, blijft de wijn tot drie weken na opening goed. Ook in flessen is Wild Pig ongekend populair in Nederland. Meer dan 2 miljoen flessen per jaar passeren de kassa van de supermarkt. De naam ‘Wild Pig’ is ontleend aan een wild zwijntje dat keer op keer terugkwam in de wijngaard voor de beste druiven. Het is ook niet geheel toevallig dat deze alleseter op het etiket kan worden gezien als symbool tegen voedselverspilling. De pouches zijn verkrijgbaar in 3 variaties: chardonnay, merlot en syrah rosé.

No waste diners

Tijdens de presentatie overhandigde wijnmaker Véronique Torcolacci een cheque in natura voor voldoende wijnen ter begeleiding van vier no waste diners in De Wereld van Smaak. De diners zijn o.a. geïnitieerd door Wild Pig samen met De Wereld van Smaak voor eenzame ouderen, alleenstaande moeders en studenten. Chef Dennis Koole maakt een aantal mooie gerechten van ‘food waste’ van onder andere de leveranciers uit de Rotterdamse Markthal. Uiteraard zullen de wijnen van Wild Pig hierbij niet ontbreken.